Novi e-Racer

Leon Competición

Modeli

CUPRA
Born
CUPRA
Formentor
CUPRA
Ateca
CUPRA
Leon
CUPRA
Leon Sportstourer
CUPRA
Tavascan
TRKAĆI AUTOMOBILI
Novi e-Racer
TRKAĆI AUTOMOBILI
Leon Competición
Combined ShapeCreated with Sketch.

19.03.2024

CUPRA NASTAVLJA SVOJ IMPULS S NOVOM VERZIJOM CUPRA BORN VZ

  • CUPRA Born VZ pojačava snagu na 240 kW/545 Nm, dostiže 100 km/h za samo 5,7 sekundi i povećava maksimalnu brzinu na 200 km/h

  • Unutrašnjost naglašenijeg sportskog karaktera s novim CUP sportskim sjedištima u serijskoj opremi kao i regenerativnim ručicama mjenjača na volanu

  • Dinamično ponašanje vozila poboljšano je poboljšanim osjećajem kočenja, robusnijim ovjesom i osjetljivijim upravljanjem i radom papučice

  • Vanjski je dizajn obogaćen s dvije nove izvedbe 20" točkova od lakog metala, uključujući jednu kovanu s performance gumama, istaknutim logotipom VZ straga kao i novim bojama

CUPRA Born prvi je potpuno električni model marke i savršen spoj elektrifikacije i performansi. 

CUPRA svoj zamah nastavlja s modelom CUPRA Born VZ - najnovijim dodatkom ponude vozila marke CUPRA - novom i snažnijom verzijom koja će nadahnuti svijet iz Barcelone.

VZ je kratica za Veloz na španjolskom, što znači brz - besprijekoran način za opis najnovijeg vozila marke. CUPRA Born VZ isporučuje snagu od 240 kW i 545 Nm okretnog momenta koji se na cestu prenose putem poboljšane geometrije postavki ovjesa, sportski podešenog upravljanja i poboljšanog osjećaja kočenja. Ovi aspekti u kombinaciji daju vrhunske performanse u liniji CUPRA Born i čine ga jednim od najdinamičnijih vozila u svom segmentu.

"CUPRA Born bio je prekretnica za marku kada smo lansirali model 2021. kao naše prvo 100 % električno vozilo. I ostvario je fantastične rezultate s 45.300 prodanih vozila prošle godine, što je povećanje od 44,4 % u usporedbi s godinom prije." rekao je Wayne Griffiths, izvršni direktor marke CUPRA. "S modelom CUPRA Born VZ tom ćemo modelu dodati još performansi, još jednom dokazujući da su elektrifikacija i performanse savršen spoj."

CUPRA Born VZ preuzima naprednu tehnologiju pogonskog sklopa modela CUPRA Born i povećava performanse: potpuno električni sistem sada isporučuje 240 kW snage - 40 % više u odnosu na verziju e-Boost. Okretni moment također je povećan na nevjerovatnih 545 Nm - 75 % više od bilo koje druge verzije modela Born. To znači da CUPRA Born VZ može postići 100 km/h iz mirovanja za samo 5,7 sekundi odnosno sekundu brže od verzije e-Boost. Maksimalna brzina također je povećana i sada ograničena na 200 km/h - 40 km/h više od verzije e-Boost. 

CUPRA Born VZ također uključuje poboljšanja voznog postroja kako bi njegova dinamika odgovarala ovim impresivnim statistikama.

Novi DCC Sport ovjes, brz odziv upravljanja i poboljšan osjećaj papučice kočnice, kao i robusna stražnja kočnica zajedno stvaraju vrhunsku dinamičku izvedbu.

Straga na modelu CUPRA Born VZ novi amortizeri i opruge kombinovani su s prednjim izmijenjenim postavkama ventila amortizera i dizajnom opruga, s izmijenjenim poprečnim stabilizatorima za stvaranje DCC Sport ovjesa koji omogućuje bolju kontrolu karoserije vozila i može apsorbirati i kompenzirati nepravilnosti asfalta. 

Paket upravljanja modela CUPRA Born VZ nadograđen je novim hardverom i softverom kako bi pojačao njegov sportski karakter.

Dinamička poboljšanja tehnologije kočenja vozila modelu VZ daju čvršći, robusniji osjećaj kočenja, povećavajući njegovu izravnost i smanjujući mekoću u usporedbi sa serijskim varijantama modela CUPRA Born.

Ali snaga se ne ostvaruje na uštrb učinkovitosti i CUPRA Born VZ može prijeći do 570 km*. Paket baterija poboljšan je i sada nudi neto kapacitet od 79 kWh (+2 kWh). A tehnologija je i dalje praktična; može se puniti kod kuće pomoću sistema izmjenične struje od 11 kW ili na stanici za brzo punjenje istosmjernom strujom od 170 kW, što znači da bi brzo punjenje od 10 do 80 % trajalo samo 30 minuta*.

Vanjski dizajn modela CUPRA Born VZ obogaćen je s dvije nove boje. Ekskluzivno za CUPRA Born VZ dostupna je posebna Dark Forest boja kojoj se također pridružuje opcija Midnight crna.

Kombinacija ljepote i snage ostvarena je uvođenjem dva nova 20" točka od lakog metala s različitim tehnologijama, poput 3D bakrenih umetaka ili kovane tehnologije, kako bi se naglasio njegov sportski duh. Šire gume visokih performansi pomažu u prijenosu snage i okretnog momenta modela CUPRA Born VZ na cestu preko stražnjih točkova. Model također dolazi sa širim točkovima (8J20'') umjesto onih trenutačne verzije modela CUPRA Born (7,5J19'' i 7,5J20'').

Detalj koji zaokružuje izgled najnovije varijante 100 % električnog vozila marke je logotip VZ od tamnog kroma smješten na prtljažniku vozila, kao i natpis CUPRA u tamnoj kromiranoj boje. 

CUPRA Born VZ nastavlja svoj emocionalni dizajn i u unutrašnjosti. Standardna CUP sportska sjedišta ekskluzivna su opcija dostupna samo u ovoj verziji modela CUPRA Born, ali ih dijeli s modelima CUPRA Formentor VZ5 i CUPRA Leon VZ CUP, s nižim položajem sjedišta za pružanje ergonomičnijeg, sportskog položaja sjedenja. U slučaju modela CUPRA Born VZ, CUP sportska sjedišta izrađena su od recikliranog tekstila SEAQUAL® YARN i materijala DINAMICA sa 73 % recikliranog poliestera.

U stražnjem dijelu vozila, zahvaljujući poboljšanjima postavki voznog postroja, CUPRA Born VZ može ponuditi komfor za pet sjedišta i živahnost krovnog prozora u istom paketu.

CUPRA Born VZ također uključuje regenerativne ručice mjenjača na kolu upravljača, omogućujući odabir između 3 različite razine rekuperacije energije. Nakon što otpustite papučicu gasa, motor djeluje kao generator koji vraća energiju natrag u bateriju vraćajući energiju natrag u pogonski sklop i smanjujući trošenje i habanje kočnica. 

Za veću kontrolu nad regenerativnim karakteristikama, vozači mogu koristiti ručice mjenjača za kruženje kroz tri različite razine dok su u načinu rada "D", pomažući prilagodbi svom stilu vožnje. Jednostavno upotrijebite ručice kako biste odabrali razinu usporavanja koja vam je potrebna.

CUPRA Born VZ digitalizaciju vodi na višu razinu. Koristi novi i veći "lebdeći" 12,9" infotainment sistem (+0,9'' u odnosu na aktualni CUPRA Born), kombinirajući prednosti dodirnog zaslona s novom dodirnom trakom s retro osvjetljenjem za podešavanje klime i glasnoće u unutrašnjosti.

CUPRA Born VZ integrira novi opcijski high-fidelity zvučni sistem sa 10 zvučnika razvijen u saradnji s vrhunskom tvrtkom u području u segmentu audio opreme Sennheiser. Snažni sistem od 425 vata uranja vozača i putnike u jedinstveno zvučno iskustvo i dodatno poboljšava unutrašnjost svojom metalnom rešetkom. Riječ je o audiotehnologiji koja uključuje softver AMBEO Concerto tvrtke Sennheiser koji je sposoban odvojiti osnovne komponente muzike, uključujući razne instrumente i prostorne informacije, te ih distribuirati po vozilu.

Unutrašnjost je serijski osvijetljena tehnologijom Smart Light. Neka vas ne zbuni, to nije ambijentalno osvjetljenje, već nova dimenzija u komunikaciji čovjeka i stroja. 

Horizontalne LED diode koje se protežu cijelom širinom instrumentne ploče poboljšavaju specifične karakteristike, dajući upozorenja i indikacije vozaču i drugim putnicima. Informacije uključuju razinu napunjenosti, sisteme potpore za vozača (sistem nadzora okoline (Front Assist), automatsku regulaciju razmaka (ACC) i C2X upozorenje na opasnost), infotainment funkcije (govorne naredbe, telefonski poziv, navigacijski sistem), inteligentni sistem potpore pri parkiranju (Park Assist) i zaključavanje i otključavanje te ulazak i izlazak. Ti vizualni znakovi povećavaju pozornost i čine CUPRA Born VZ sigurnijim i pametnijim.

Predanost marke sigurnosti i praktičnosti može se vidjeti u širokom rasponu poboljšanih i novih naprednih sistema potpore za vozača koji ga podržavaju i prate u svakoj situaciji.

Travel Assist 2.6 kombinuje automatsku regulaciju razmaka (Adaptive Cruise Control - ACC) sa sistemom za zadržavanje vozila na voznom traku (Lane Assist) kako bi poboljšao iskustvo vožnje modela CUPRA Born VZ, ali ova nova verzija nudi i poboljšanja tijekom vožnje po slabo označenim cestama zahvaljujući informacijama dobivenim iz oblaka. Također, nudi potporu pri promjeni voznog traka na autocestama.

Parkiranje je sada nevjerovatno jednostavno; novi sistem potpore pri parkiranju na daljinu (Remote Park Assist) omogućuje vozaču da dovrši manevar parkiranja sa svojim smartphoneom, dok uvježbani sistem potpore pri parkiranju (Trained Park Assist) omogućuje vozilu da nauči kako parkirati na uobičajenim parkirnim mjestima pohranjujući karakteristike i putanju na karti. A za svakodnevno parkiranje na bilo kojem mjestu, kamera za prikaz iz ptičje perspektive Top View vozaču nudi pogled od 360° na vozilo i okolinu.

Tehnologija sigurnosti i komfora također uključuje potporu pri promjeni voznog traka (Side Assist) za zaštitu od vozila u mrtvom uglu ili ako se brzo približavaju, sistem Front Light Assist za automatsku kontrolu funkcije glavnih svjetala, dinamički prikaz prometnih znakova za tumačenje prometnih znakova i upozorenje pri izlasku (Exit Warning) na prepreke pri izlasku iz vozila nakon parkiranja.

Marka CUPRA odlučna je uravnotežiti potrebu za mobilnošću s odgovornošću za okoliš. Zato je CUPRA Born isporučen kao prvi model s konceptom neto ugljične neutralnosti, koristeći energiju iz obnovljivih izvora u opskrbnom lancu, a preostale emisije nadoknađene su ekološkim i projektnim ulaganjima certificiranim prema najvišim standardima. To je pristup koji marka nastavlja s modelom CUPRA Born VZ.

 

 

* Konačna vrijednost homologacije još nije dostupna.