Novi e-Racer

Leon Competición

Modeli

CUPRA
Born
CUPRA
Formentor
CUPRA
Ateca
CUPRA
Leon
CUPRA
Leon Sportstourer
CUPRA
Tavascan
TRKAĆI AUTOMOBILI
Novi e-Racer
TRKAĆI AUTOMOBILI
Leon Competición
Combined ShapeCreated with Sketch.

Formentor sa srcem od pet cilindara

Tamniji ton progresivnog karaktera

FORMENTOR VZ5 BAT IZVEDBA

Za one odvažne, CUPRA je lansirala i limitiranu seriju Formentora VZ5 u BAT izvedbi koja će rijetko koga ostaviti ravnodušnim. Ovo izdanje donosi više crnih detalja na vanjštini i u enterijeru te će biti proizvedeno u samo 500 primjeraka.

CUPRA Formentor VZ5 BAT integriše niz crnih dodataka u dizajn eksterijera. Od sjajnih crnih krovnih šipki, rešetke i okvira, dijelova obloge i 20-inčnih alu felgi do poklopaca retrovizora od karbonskih vlakana i sjajnih crnih izduvnih cijevi, novi elementi povećavaju odlučan karakter SUV-a visokih performansi. Novi izgled utjelovljuje tamni hromirani CUPRA logo (prednji i stražnji), kao i natpis CUPRA na stražnjoj strani.

Unutar kabine Formentora VZ5 BAT nastavlja se pojačan osjećaj sportskog duha sa tamnijim rubom. Automobil rođen na trkačkoj stazi mora biti opremljen trkačkim dizajnom. Nova CUP Bucket sjedišta, dizajnirana isključivo za Formentor VZ5, u skladu su sa estetikom trkaćih automobila i poboljšavaju udobnost i podršku vozaču, omogućavajući izuzetne performanse i uzbudljivo iskustvo vožnje. U CUPRA VZ5 BAT modelu, od trenutka kada vozač uhvati volan i zauzme svoje mjesto na sjedištu, detalji iz crnog kromiranog okvira oko ventilacijskih otvora i centralne konzole, poboljšavaju osobnost vozila, čineći ga još očiglednijim.

Kao redefinirajuća, istinska CUPRA kreacija, CUPRA Formentor VZ5 BAT je nešto što se mora iskusiti prije nego što možete u potpunosti procijeniti opseg njegovog bezgraničnog potencijala. Uz ograničenu seriju od samo 500 jedinica, njegova trajna ekskluzivnost je zagarantovana.

Posebna ponuda

Sada dostupan uz poseban bonus od 16.000 KM.

Za sve dodatne informacije oko modela CUPRA Formentor VZ5 BAT izvedbe molimo kontaktirajte CUPRA prodajne savjetnike

 

Ostale izvedbe modela VZ5

Svjetska premijera: CUPRA Formentor VZ5

  • CUPRA Formentor VZ5 opremljen je 5-cilindričnim 2,5-litrenim TSI motorom snage 390 KS s 480 Nm okretnog momenta, najvećim izražajem učinkovitosti tehnologije izgaranja za automobilske entuzijaste

  • Vozilo može ubrzavati od 0 do 100 km/h za svega 4,2 sekunde

  • Vrhunske 18" čeljusti Akebono sa šest klipova smještene su u ekskluzivnim 20" alumijumskim točkovima CUPRA

  • Model osigurava najviši stepen učinkovitosti tehnologije izgaranja uz dašak ekskluzivnosti zbog ograničene serije proizvodnje od svega 7000 primjeraka

CUPRA Formentor, prvo vozilo koje je razvijeno ekskluzivno za ovu marku, sada nadilazi vlastite granice svjetskom premijerom modela CUPRA Formentor VZ5 povodom 3. godišnjice osnivanja marke CUPRA. Zahvaljujući 5-cilindričnom srcu koje tuče unutar ovog CUV vozila s vrhunskim performansama, još većoj dinamičkoj sposobnosti te još sofisticiranijem i ekskluzivnijem iskustvu, CUPRA Formentor VZ5 zasigurno će predstavljati jedinstvenu ponudu na tržištu. CUPRA Formentor već predstavlja oličenje DNK-a marke CUPRA jer je dizajniran i razvijen tako da bude ikonični model koji objedinjuje inovaciju te intuitivan i dinamičan doživljaj vožnje. Formentor VZ5 podiže te atribute na sasvim novu razinu.

 

"Povodom obilježavanja 3. gosišnjice osnivanja marke CUPRA model Formentor VZ5 predstavlja savršenu nadopunu toj prigodi. On se odlikuje visokokvalitetnim 5-cilindričnim benzinskim motorom, a njegove vrhunske performanse povezane su s još sofisticiranijim vanjskim dizajnom kako bi se ovo vozilo istaknulo kao najviši stepen izražaja tehnologije na izgaranje za automobilske entuzijaste", rekao je Wayne Griffiths, predsjednik uprave marki CUPRA i firme SEAT.

Sportski stav modela CUPRA Formentor VZ5, vizualni naglasak postavljen na stražnji dio vozila te istaknuta dužina poklopca motora u prvi plan donose njegove dinamičke proporcije, a ispod markantne vanjštine krije se 5-cilindrični 2,5-litreni TSI motor koji se odlikuje snagom od 390 KS (287 kW) te okretnim momentom od 480 Nm. To je motor koji pruža najviši stepen uzbuđenja za upravljačem.

Također, ovaj je model savršeno vozilo za obilježavanje proslave 3. godišnjice marke CUPRA kao samostalne marke. Ona pri tome nastavlja kročiti putem rada, predanosti i marljivosti kako bi stvorila vozila koja odišu DNK-om marke CUPRA te modele koji su drugačiji od drugih, zbog čega će oni biti jednako atraktivne opcije kako za automobilske entuzijaste tako i za kupce koji ih žele vidjeti kao saputnike u svakodnevici.

CUPRA Formentor VZ5

Naziv VZ temelji se na španskoj riječi veloz, koja u prijevodu znači "brzo" ili "brzina", što je savršen opis za najsnažnije verzije modela CUPRA Formentor. Pri tome je riječ o CUV vozilu s vrhunskim performansama koje je naziv dobilo po rtu Formentor na španskom otoku Mallorci, jednom od najljepših i najegzotičnijih područja Balearskog otočja.

CUPRA Formentor VZ5 dodatno ističe, povećava i širi te atribute radi stvaranja vozila koje predstavlja najviši stupanj izražaja učinkovitosti i performansi tehnologije na izgaranje za automobilske entuzijaste. A pri tome je zagarantovana i ekskluzivnost jer će proizvodnja vozila biti ograničena na svega 7000 primjeraka.

Vrhunski 5-cilindrični benzinski motor snage 390 KS nudi ultimativn ekspresiju DNK-a marke CUPRA uz performanse koje će nanovo definirati granice onoga što marka jest i što sve može ostvariti.

Kombinacijom naprednog, namjestivog voznog postroja s modusima vožnje i kliznikom DCC, progresivnog upravljača, naprednog sistema s tehnologijom brze promjene stepena prijenosa i sigurnosti sistema pogona na sve točkove 4Drive zagarantovana je dinamika, emotivnost i performanse.

Napredne tehnologije okružene su vanjskim dizajnom koji pomiče granice estetskog doživljaja upotrebom detalja od ugljičnih vlakana i markantnijeg izgleda - što je savršeno za karakter modela VZ5 koji je usmjeren na performanse.

 

Putnički prostor posreduje osjećaj savremenosti i sportskog karaktera uz jedinstvenu interpretaciju osjećaja marke CUPRA. Istaknute karakteristike u unutrašnjosti svakako su upravljača CUPRA, 12" infotainment te rješenja povezivosti. Sve to zaokružuju potpuno nova kožna sportska sjedala CUPBucket koja će prvi put biti predstavljena u modelu VZ5.

A dok se na cesti pojavljuje sve veći broj izazova, uloga sigurnosti i praktičnosti sve je važnija. Raspon sistema potpore i sigurnosnih sistema ovog vozila znači da će ovaj CUV pružati jedan od najopuštenijih i najsigurnijih doživljaja vožnje u segmentu.

"CUPRA Formentor prazno je platno za razvoj cijelog niza vozila koja pružaju veći stepen zabave tijekom vožnje i performansi te poboljšavaju reputaciju marke. Među njima se VZ5 ističe kao najsnažnija i najsofisticiranija varijanta do sada stvorena, a uvjeren sam da će svojim ekskluzivnim elementima performansi predstavljati ispunjenje snova svakog automobilskog entuzijasta", izjavio je dr. Werner Tietz, izvršni potpredsjednik marki CUPRA i SEAT nadležan za područje istraživanja i razvoja.

 

Pogonski sistem

Ikonični 5-cilindrični TSI motor s pet cilindara koji se krije ispod njegova poklopca motora odiše vrhunskim performansama.

Ovaj pogonski sistem objedinjuje tehnologije izravnog ubrizgavanja i turbopunjača, zahvaljujući kojima može doseći najveću snagu od 390 KS (287 kW) u rasponu između 5700 i 7000 o/min, dok je najveći okretni moment od 480 Nm dostupan od 2250 o/min. Također, on osigurava skladan ritam i jedinstven zvuk motora zahvaljujući četirima bakrenim ispušnim cijevima

Motor je poznat i omiljen među automobilskim entuzijastima, no marka CUPRA dodatnu je pažnju posvetila njegovom sistemu hlađenja. Paket motora sada je izveden u dizajnu specifičnom za model CUPRA Formentor kako bi se optimizirale njegove performanse.

Impresivni 2,5-litreni motor povezan je sa 7-stepenim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG s tehnologijom brze promjene stepena prijenosa. Ta kombinacija osigurava da će CUPRA Formentor VZ5 moći doseći brzinu od 100 km/h za svega 4,2 sekunde i najveću brzinu od 250 km/h. To su vrijednosti od kojih će se razina adrenalina u krvi svakog vozača zasigurno povećati za upravljačem.

Vozni postroj

Svako vozilo s vrhunskim performansama mora se odlikovati izvrsnim voznim postrojem koje omogućuje izvanredan i ekstreman doživljaj vožnje. CUPRA Formentor VZ5 taj cilj postiže besprijekornom integracijom najnaprednijih tehnologija voznog postroja. Ovo je vozilo 10 mm niže od modela CUPRA Formentor VZ snage 310 KS, zahvaljujući čemu je još dinamičnije na cesti.

Adaptivna regulacija voznog postroja (DCC) s 15 razina namještanja amortizacije dosljedno pruža najbolju osnovu za svaki točak, zavisno od uslova u vožnji te modusu vožnje koji je vozač odabrao.

CUPRA Formentor VZ5 nudi različite moduse vožnje koji se jednostavno mogu odabrati upotrebom tipke za odabir modusa vožnje CUPRA na upravljaču CUPRA, čime se mijenja stav vozila. Time će ono biti fokusiranije, bez obzira na to koji se izazovi na cesti pojave. A za model CUPRA Formentor VZ5 također je poboljšan element za upravljanje voznim postrojem, i to ne samo u pogledu povećane izlazne snage koju osigurava 5-cilindrični motor, već i za osiguravanje bolje dinamike u svakoj situaciji.

No to nije sve. CUPRA Formentor VZ5 zauzet će još sigurniji stav zahvaljujući sistemu pogona na sve točkove 4Drive osmišljenom za upotpunjavanje vrhunskog osjećaja tokom vožnje.

A tokom vožnje zavojima, bez obzira na to je li riječ o ulasku u zavoj ili izlasku iz njega, CUPRA Formentor VZ5 odlikuje se vrhunskim performansama zahvaljujući 18" čeljustima Akebono sa šest klipova smještenim u 20" alumijumskim točkovima CUPRA ovog CUV vozila. Sigurnost je pojačana, bez obzira na to koji su zahtjevi u pogledu kočenja.

 

Dizajn

Dizajnerski tim pobrinuo se da model CUPRA Formentor VZ5 odiše još većom razinom performansi i karaktera. Zadržane su dinamičke proporcije koje su dodatno naglašene vizualnim akcentom smještenim u stražnjem dijelu vozila, čime se dodatno ističe dužina poklopca motora, no one su upotpunjene poklopcem motora specifičnim za model VZ5 i njegovim markantnim linijama koje pogled odvlače prema amblemu CUPRA u metalik izvedbi u prednjem dijelu crne rešetke hladnjaka s okvirom u Sport crnoj mat boji. Ispod tih elemenata smještena je novo dizajnirana rešetka branika.

Ispod glavnih svjetala tipičnih za model CUPRA nalaze se dva otvora za zrak koji prednjem dijelu vozila podaruju još markantniji izgled. Uzdužni prednji pregradni element od ugljičnih vlakana preusmjerava zrak u međuhladnjake, čime se optimizira učinkovitost sistema hlađenja.

Bočni oblik ovog crossover coupéa s vrhunskim performansama zrači snagom koja se krije ispod poklopca motora i cjelokupnom dinamičnošću vozila. Model VZ5 odiše dinamikom zbog dodavanja širih kućišta točkova u kojima se nalaze 20" strojno polirani aluminijumski točkovi u boji bakra modela VZ5, koji su dizajnirani ekskluzivno za vozilo, zajedno s 18" kočionim čeljustima Akebono u boji bakra.

Elegantni, no svejedno izražajni dizajn nastavlja se i u stražnjem dijelu vozila. CUPRA Formentor VZ5 bez sumnje je automobil s vrhunskim performansama, a stražnji difuzor od ugljičnih vlakana specifičan za model VZ5 te dijagonalne četverostruke ispušne cijevi u bakrenoj izvedbi naglašavaju njegovu osobnost. Naposljetku, model CUPRA Formentor VZ5 krasi natpis CUPRA u crnoj kromiranoj boji te novi, ekskluzivni logotip VZ5 koji je također izveden u crnoj kromiranoj optici.

Dizajn modela CUPRA Formentor VZ5 dodatno je naglašen dodavanjem najnovije boje - Taiga sive. To je jedinstvena boja koja je razvijena ekskluzivno za ovu ograničenu modelsku ediciju. Osim ove nove boje vanjskog dizajna, CUPRA Formentor VZ5 također će biti dostupan u Midnight crnoj, Magnetic Tech mat i Petrol plavoj mat boji.

Putnički prostor modela CUPRA Formentor VZ5 posreduje još izraženiji osjećaj savremenosti i sportskog karaktera uz jedinstvenu interpretaciju osjećaja marke CUPRA.

Putnike u vozilu okružuju visokokvalitetni materijali s akcentima od četkanog tamnog aluminija i bakra, zbog čega putnički prostor odiše suvremenim karakterom. Sportska sjedala CUPBucket - dostupna su u Petrol plavoj boji ili crnoj koži, smještena su nisko unutar putničkog prostora radi povećanja prostranosti i osiguravanja ergonomičnijeg položaja sjedenja s izraženijim sportskim karakteristikama. Usto će Formentor VZ5 biti dostupan s ekskluzivnom varijantom unutrašnjosti - s progresivnim grafikama u Dinamica crnoj boji, perforacijama s bakrenom pozadinom i smeđim sjedalima od napa kože - koja će biti u skladu s ekskluzivnom vanjskom Taiga sivom bojom.

Povezanost vozača i unutrašnjosti očituje se kako po osjećaju na dodir i reakcijama upravljača tako i po savremenosti prilagodljivog Digital Cockpita i centralnog 12" dodirnog displaya infotainment sistema, čime se pružaju funkcionalnost i povezivost svim putnicama te smanjuje broj fizičkih tipki.

 

Sigurnost i praktičnost

CUPRA Formentor VZ5 sadrži najnaprednija rješenja za povezivost koja kupcima omogućuju da budu u toku te ponesu svoje digitalne živote sa sobom u vozilo. Sistem obuhvata sistem Full Link. Istovremeno, sistem prepoznavanja glasa osigurava da neće biti potrebe za skretanjem pogleda s ceste jer ćete sistemom moći upravljati jednostavnim govornim naredbama normalnim govorom (nije dostupno za sve jezike).

Cijeli niz tehnologija za sigurnost i praktičnost čine CUPRA Formentor VZ5 jednim od najsigurnijih i najpraktičnijih vozila u segmentu. Posebno se među njima ističu prediktivna automatska regulacija razmaka (ACC) i sistemi Travel Assist, Side i Exit Assist te Emergency Assist.

 

CUPRA Formentor VZ5  uveden je na tržište tijekom posljednjeg tromjesečja 2021. godine.

 

Tehničke specifikacije

Obujam

2480

cc

Provrt i hod

82,5 x 92,8

mm

Omjer kompresije

10

Najveći okretni moment [Nm] @ [1/min]

2250 i 5700

Nm

Ubrzanje

4,2

s

Najveća brzina

250

km/h*

Maksimalna snaga

390

KS

* elektronički ograničeno