Novi e-Racer

Leon Competición

Modeli

CUPRA
Born
CUPRA
Formentor
CUPRA
Ateca
CUPRA
Leon
CUPRA
Leon Sportstourer
CUPRA
Tavascan
TRKAĆI AUTOMOBILI
Novi e-Racer
TRKAĆI AUTOMOBILI
Leon Competición
Combined ShapeCreated with Sketch.

CUPRA Tavascan Extreme E

Električna trkaća pustolovina na putu prema održivosti.

 

Spremni smo pomaknuti još jednu granicu otkrivanjem konceptualnog vozila CUPRA Tavascan Extreme E. Potpuno električno offroad trkaće vozilo sljedeći je korak u našoj pustolovini serije utrka Extreme E, a ono je istovremeno naznaka jezika dizajna koji će se primjenjivati u budućoj serijskoj proizvodnji modela CUPRA Tavascan.

Konceptualno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E odlikuje se potpuno novim vanjskim dizajnom uz 100 % DNK marke CUPRA te cjelovit pristup materijalima koji se mogu reciklirati, zbog čega je ono održivije te se lakše popravlja i prilagođava.

Serija utrka Extreme E šalje međunarodne timove na natjecanja u potpuno električnim vozilima u arktičke, pustinjske, prašumske, ledenjačke i oceanske predjele širom svijeta, što predstavlja golem izazov za trkaća vozila.

 

"Konceptualno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E predstavlja sljedeći korak u evoluciji našega potpuno električnog offroad trkaćeg vozila, a ono se odlikuje još većim udjelom DNK-a marke CUPRA i dizajnom koji je naznaka budućeg smjera marke. Međutim, ovo vozilo ujedno je oličenje tehnološkog napretka", rekao je Xavi Serra, voditelj sektora za tehnički razvoj odjela CUPRA Racing.

"Za karoseriju konceptualnog vozila CUPRA Tavascan Extreme E upotrijebljena su lanena vlakna radi unaprjeđenja održivosti te 3D tiskani elementi koji se brzo mogu ponovno proizvesti kako bi vozilo ostalo na trkaćoj stazi", dodao je Serra.

Prednji i straži dizajn vozila koje se takmičilo u prvoj sezoni serije utrka Extreme E znatno su se promijenili. LED tehnologija osigurava veću razinu slobode kako bi se moglo proizvesti vozilo s DNK-om marke CUPRA. Glavna svjetla u tri trokutaste skupine s obje strane osiguravaju mu markantniji izgled. Elementi osvjetljenja postavljeni su u 3D printani okvir. To je tehnologija koja je odabrana kako bi konceptualno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E bilo korak ispred konkurenata.

 

Komponente printane 3D tehnologijom učinkovitije su jer se mogu proizvesti za svega šest sati. To znači da se članovi tima vrlo brzo mogu prilagoditi svim mogućim promjenama, bez obzira na to je li riječ o sudaru ili promjeni pozicije svjetala: komponente se mogu preinačiti unutar vrlo kratkog vremena bez potrebe za složenim i skupim alatima.

 

Međutim, serija utrka Extreme E osmišljena je za promociju ekološke osviještenosti, a konceptualno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E pomiče granice i u tomu pogledu, zbog čega je ovo vozilo još održivije.

"Konceptualno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E izgleda impresivno, a osim što je potpuno električno, sada je još i održivije zahvaljujući upotrebi materijala koji se mogu reciklirati i organskih materijala kao što su lanena vlakna. Jedva čekam takmičiti se u ovoj novo dizajniranoj verziji serije vozila za Extreme E!", rekla je Jutta Kleinschmidt, vozačica marke CUPRA.

 

Budući da je iznimno velik dio strukture karoserije izrađen od lanenih vlakana, moguće je izostaviti komponente koje se sastoje od ugljičnih vlakana, čime se smanjuje uticaj vozila na okoliš. Materijal se može obrađivati na jednak način, moguće je postići jednake oblike i polumjere koji su potrebni inženjerima, što znači da neće doći ni do kakvih ustupaka kada je riječ o performansama vozila, a to je tehnologija koja bi se jednostavno mogla prilagoditi proizvodnji vozila u budućnosti.

Redizajnirana i unaprijeđena karoserija konceptualnog vozila CUPRA Tavascan Extreme E upotpunjena je premazom od laka, zahvaljujući kojem će se moći istaknuti tokom utrka, bez obzira na to je li riječ o arktičkom, pustinjskom, prašumskom, ledenjačkom ili okeanskom predjelu.

 

Potpuno električno offroad trkaće vozilo upotpunjeno je bakrenim akcentima - uspješnim detaljem specifičnim za marku CUPRA - s parametarskim teksturiranjem i dinamičnim linijama kako bi vanjština vozila zasjala u punom sjaju dok prolazi kroz razne krajolike. Oni su upotpunjeni preklapajućim logotipom marke CUPRA radi stvaranja impresivnog 3D efekta.

 

Konceptualno vozilo CUPRA Tavascan Extreme E opremljeno je baterijom od 53 kWh smještenom iza kokpita radi garancije stvarne raspodjele težine u stražnjem prostoru.

Širok je 2,3 metra, viši od 1,8 metara te može ubrzavati od 0 do 100 km/h za oko 4 sekunde - čime ispunjava propise utrke.

 

Marka CUPRA bila je dijelom utrka Extreme E od samog početka. Mi smo bili prva automobilska marka koja je najavila svoje sudjelovanje te smo udružili snage s društvom ABT SportsLine kao glavnim partnerom tima. Serija utrka Extreme E unaprjeđuje naša istraživanja u području elektrifikacije te istovremeno promiče mobilnost, održivost i ravnopravnost među spolovima.

EXTREME E utrke